V Šarišskej galérii dnes otvorili výstavu troch spolužiakov

03.11.2011 Prešov

Prešov 3. novembra (TASR) - Spoločnú výstavu troch spolužiakov, ktorí sú absolventmi košickej strednej umeleckej školy, dnes otvorili v priestoroch Šarišskej galérie v Prešove. Milovníci výtvarného umenia tak majú možnosť do 4. decembra obdivovať práce Nadi Svobodovej, Martina Knuta a Ľuba Gumana. Kurátorka výstavy Marta Hrebíčková konštatovala, že výstava ponúka vyše 90 diel troch zrelých a renomovaných umelcov.
\"Každého cesta zaviedla niekam inam, ale to, čo ich spája, je to, čo ich spájalo aj počas štúdií, teda kamarátstvo. Stretli sa tu tri výrazné osobnosti, tri rôzne cesty, tri rôzne tvorivé programy,\" uviedla Hrebíčková. Myšlienka vytvoriť spoločnú výstavu vznikla v Prahe, kde svoje práce prezentoval Ľubo Guman a spolužiaci sa stretli na vernisáži.
\"Keďže máme spoločnú strednú školu, tak nám prišlo ľudsky pekné dať tú energiu človečenstva dohromady a nejako sentimentálne zaspomínať na jednu platformu, z ktorej vychádzame. Dnes to tu máme a vidíme všetky tri kolekcie pohromade,\" povedal pre TASR Knut.
Do Prešova priniesol 24 prác, ktoré vznikli v priebehu roka. Priznal sa, že mal dlhšiu tvorivú prestávku, táto výstava ho však výrazne motivovala, aby sa vrátil k maľovaniu. Knut žije v Bratislave a na výstave sa prezentuje maľbami a kresbami s typickými verbálnymi pointami.
\"Nadchla ma nielen myšlienka stretnutia spolužiakov, ale predovšetkým skutočnosť, že na jednom mieste sa odprezentujeme ako výtvarníci. Som rád, že sa to podarilo,\" povedal Guman s tým, že v galérii je umiestnených asi 40 jeho diel, ktoré vznikli od roku 2005. Výtvarník žije a tvorí v Prešove, venuje sa kresbe, maľbe grafike a ilustrácii. Jeho expresívne kresliarske i maliarske dielo je inšpirované najmä záujmom o ľudské indivíduum a jeho vnútorné besy.
Naďu Svobodovú osud zavial do Čiech, kde žije a venuje sa úžitkovej a voľnej tvorbe - obrazom, objektom v architektúre, grafickému a textilnému dizajnu a spolupracuje s divadlom.
\"V triede na strednej škole nás bolo asi 26 a my traja a ešte naša jedna spolužiačka sme v postate boli nerozluční kamaráti. Výstavu beriem ako návrat k akýmsi základom. Rozleteli sme sa po svete a každý robí iné,\" povedala Svobodová. Vo svojej voľnej tvorbe sa venuje najmä maliarskemu pretlmočeniu zážitkov postrehov zo svojich ciest a študijných pobytov, ktoré jej ponúkajú mnoho inšpirácie pre jasné abstrahujúce kompozície.
 

Vyberte región